Виставка творів Юрія Гончаренка «Палітра часу». 08.10.2024 – 16.10.2024

З 10 по 18 жовтня 2024 року в Художній галереї «Митець» КОНСХУ буде проходити персональна виставка творів Юрія Гончаренка «Палітра часу».

 

Юрій Гончаренко

 

 

Палітра Часу. Час художника – плине своїми джерелами творчості. Плине задовго до його народження. Плине поза часом і простором. Рухається струмками натхнення, ріками наснаги, спіралями нашої галактики, які сприймаються поглядом, як Чумацький шлях, яким рухаються валки чумаків, величезними возами, мірним поступом волів утворюючи сузір’я і туманності безкінечності творчої особистості. Плине усебіч, долаючи Чорні діри і магнітні поля, дрібними частинками і могутніми потоками, знаходячи час від часу крапки відліку, що стають етапами творчості. Виривається з полону часу статуетками тварин в руках мисливця-митця, меандровим орнаментом, що прикрашає його житло з кісток мамонтів, мовою таємничих символів трипільців-землеробів, що розписують і оздоблюють свої храми і будинки під солом’яними стріхами і все чим користуються і обожнюють. Розриває тенета простору кімерійскими колісницями непереможних скотарів-воїнів, захищених металевими обладунками. Піднімається колами Всесвіту Скіфської Пекторалі, опиняючись Золотим руном в міцних руках Сколотів. Просить захисту у дружинників Великих князів Русі, Оранти і Святих Софії Київської і Михайлівського Золотоверхого, створених генієм майстрів смальти і фрескового розпису. Долає ворогів Козацьким бароко, генієм Тараса Шевченка, просвітництвом “Київського клубу” Миколи Лисенка. Відчиняє Портали майбутнього спротивом митців Розстріляного Відродження і Шестидесятників. Мужністю митців Часів останньої, вже Десятилітньої вйни, не дає зупинити Час Творчості…

…Зараз Палітра Часу у руках Юрія Гонаренка. Палітра Часу Юрія Гончаренка вбирає подих тисячоліть, почуття, що пройшли через серце, досвід набутий творчим життям, енергетику дружби, красу кохання, любов до нашої прекрасної Батьківщини, що горить в полум’ї ще однієї війни! Ці Емоції виплескуються на полотно Образами Муз художника, фантастичними натюрмортами, таємничими вершниками і фігурами, що нагадують Міфічних скіфських царів-синів Геракла, а, можливо образи реальних Царів з різних скіфських династій. Можливо, це Цар Лик, Скіл, або Атей! .. …Козаки Мамаї” з картин Юрія Гончаренка , це воїни, які перемогли ворога і перепочиваючи, граючи на кобзі, готові кожної миті захистити свій народ і відбудувати поруйноване ворогом. В картинах присвячених Українському козацтву ми впізнаємо образи Петра Коношевича-Сагайдачного, полковників Батька Хмеля – Морозенка, Кривоноса, Богуна. А, можливо, це образи Юрієвих пращурів, що були козаками Білоцерківського полку, а потім всі, від малих – до великих пішли в Гайдамаки. А, можливо, це образи його пращурів з іншого, старшинського роду, які від покоління – до покоління служили в розвідці Запоріжської Січі і за наказом Івана Мазепи піднімали повстання на Дону. А, можливо це ще більш узагальнені образи, адже створені вони за допомогою кольору, різних текстур і технічних прийомів, розраховані на наш емоційний відгук і не потребують літературної розповіді… Картини Юрія Гончаренка живуть своїм життям. Одні в музеях та художніх збірках. Нові незакінчені твори стоять на мольбертах, інші, готові, стоять на стелажах очікуючи цю Ювілейну виставку, а ті що не ввійдуть до експозиції, чекатимуть наступних вернісажів. Зараз 60-літній Ювілей Юрія Гончаренка, а День народження Художника, Юрія Гончаренка – то його власна таємниця!
Палітра Часу в міцних руках Юрія Гончаренка…

(Тарас Гончаренко)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкриття виставки 8 жовтня о 17:00. Запрошуємо! Вхід вільний!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *