Олександр та Олексій Возіянови (акварель). 30.06 – 10.07.2017

Виставка презентує творчість художника-пілігрима, опаленого часом, активного учасника історичних подій сучасної України, Олександра Возіянова та його сина – Олексія Возіянова.

Мандруючи життям, крізь часові та просторові катаклізми, Олександр занурювався в метафізичний світ акварельного простору, кольору, форми, плями, де вишукував образи, символи, в яких зашифровував сьогодення.

Непересічна особистість художника є основою цієї виставки.

У 2009 році сталася трагедія, яка стала початком нового творчого етапу у житті автора- згоріла його творча майстерня разом з усім мистецьким доробком! Дивовижним чином, неушкодженою залишилася єдина унікальна ліногравюра, портрет видатного українського філософа Григорія Сковороди.

Цей новий етап ознаменувався масштабними інтер’єрними розписами у Михайлівському золотоверхому соборі,в крипті Аскольда, що на Аскольдовій могилі, екстер’єру Успенського собору Києво-Печерської лаври. Мозаїчне полотно Київського залізничного Вокзалу. Автор розробив концепцію розписів крипти Аскольда, над втіленням яких працювала вся родина: син Олексій, невістка Оксана.

Твори Олексія також експонуються на цій виставці. Творчість автора Олексія Возіянова, відзначена в свій час грантом президента України, представлена легкими прозорими акварелями, які ведуть глядача дорогами акварельних мандрів по різним країнам (Грецією, Болгарією, Словаччиною) та різними мальовничими куточками України. Проте акварель не єдиний вид образотворчої мови, основне для Олексія – сакральне мистецтво.

Особливим насиченим колоритом вирізняються акварельні натюрморти Возіянова-старшого. Його характерні графічні начерки проводять глядача крізь історичні та життєві віхи (подорож у Західний Сибір, Нида, Надим, метробуд в Києві, Чорнобиль, революція Гідності…).

1972 р.- визначна подія столиці – будівництво Київського метро, з найглибшою в Європі станцією Арсенальна. Мандрівки підземними тонелями, грандіозний будівничий процес, спонукали художника на серію оригінальних ліногравюр «Київський метробуд».

1986 р.- трагічна історична віха світового масштабу – Чорнобильська катастрофа. Художник не міг залишатися осторонь, він мав стати свідком та активним учасником трагічних подій. Він вів свій творчий репортаж в безпосередньо біля зруйнованого реактора. Ця творча експедиція принесла в його творчу скарбницю серію актуальних графічних начерків та акварелей.

2013-14 рр.- кульмінаційна точка відліку новітньої історії України – Революція Гідності. Олександр Возіянов – у центрі подій. І в день і в ночі фіксує атмосферу Майдану, спорідненість душ, надій та харизматичних образів учасників. Цей момент знайшов своє відображення у серії творчих замальовок: «Невідомі герої Майдану».

Мандруючи по життю з аквареллю автори передають своє світосприйняття, емоції, роздуми, настрої через колір, лінію, ритм, енергію та світло.

Отже художники, які є членами Лаврських художніх майстерень, різноманітні за творчим спрямуванням, а дана виставка представляє їх як витончених акварелістів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *